Energetische renovatie in Brussel: Richting Energieneutraal tegen 2050!

Energetische renovatie in Brussel: Richting Energieneutraal tegen 2050!

De Belgische hoofdstad begint aan een energierevolutie met de goedkeuring van het Brusselse parlement van het "Renolution"-project. Het belangrijkste doel? Het uitbannen van energieverslindende woningen in Brussel en het brengen van woningen naar een gemiddeld energieprestatieniveau van C+ tegen 2050. Analyse van de belangrijkste maatregelen die deze ecologische overgang vormgeven.
1. Vaarwel Energieverslinders
De eerste stap is gericht op het verwijderen van gebouwen met een lage energieprestatie, vaak aangeduid als "energieverslinders". Het idee is om woningen met een slecht energieprestatiecertificaat (EPC) volledig te verbannen uit de hoofdstad. Om dit doel te bereiken, heeft de overheid besloten om het EPC-certificaat verplicht te stellen voor alle Brusselse woningen vanaf 2030, en dit zal niet langer alleen gekoppeld zijn aan verkoop of verhuur. De verwijdering van de EPC-klassen F en G staat gepland voor 2033, gevolgd door de klassen E en D tegen 2045. Tegen die tijd moeten alle gebouwen een energieprestatieniveau van C (≤ 150 kWh/m²) vertonen, behalve die met een speciaal regime, zoals gebouwen met een erfgoedstatus. De details van de dispensatiecriteria zullen binnenkort worden verduidelijkt door de overheid, waarvoor een aanvraag en rechtvaardiging nodig zijn. Benieuwd of uw woning al voldoet aan deze ambitieuze normen? Controleer dit in enkele klikken in het register van EPC-certificaten voor Brusselse woningen. https://www.peb-epb.brussels/certificats-certificaten/
2. Overgang naar duurzame Energiebronnen
Na het verbod op stookolieketels vanaf 1 juni 2025, zullen gasgestookte ketels hetzelfde pad volgen voor nieuwe constructies vanaf 1 januari 2025 en voor ingrijpende renovaties in 2030.
3. Nieuwe Regels voor Mede-eigendommen
Ook mede-eigendommen worden niet overgeslagen. De verenigingen van mede-eigenaars moeten een EPC-expert benoemen om ontbrekende EPC-certificaten op te stellen en bestaande indien nodig bij te werken. Deze expert zal vervolgens de nodige werken presenteren voor gemeenschappelijke delen zoals het dak en de gevels.
4. Financiële Steun voor Energetische Renovatie
Om het proces van energetische renovatie te vergemakkelijken, profiteer van gratis advies van Homegrade en het Habitat Netwerk. Ontdek ook de Ecoreno-lening voor een voordelige lening en de Renolution-premies.
5. Sancties bij Niet-Conformiteit

Bij niet-naleving van energienormen worden administratieve boetes opgelegd aan onwillige eigenaars. Bereid u voor op het wonen in meer ecologisch verantwoorde woningen in Brussel! Voor meer informatie en het volgen van de voortgang van deze maatregelen, blijf verbonden met onze website. De energietoekomst van de hoofdstad ziet er veelbelovend uit!