Publicatie van het Koninklijk Besluit betreffende de Vastgoedbemiddelingsovereenkomsten: Inwerkingtreding op 1 februari 2024.

Publicatie van het Koninklijk Besluit betreffende de Vastgoedbemiddelingsovereenkomsten: Inwerkingtreding op 1 februari 2024.

Een Koninklijk Besluit met betrekking tot vastgoedbemiddelingsovereenkomsten is recentelijk gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Deze regelgevende update, met aanzienlijke gevolgen voor uw activiteiten als vastgoedmakelaar, treedt in werking vanaf 1 februari 2024. Wij willen benadrukken dat deze nieuwe regelgeving van toepassing zal zijn op alle vastgoedbemiddelingsovereenkomsten die vanaf de ingangsdatum worden gesloten. Belangrijkste wijzigingen om op te merken:
1. Uitbreiding van de reikwijdte: Het Koninklijk Besluit breidt zijn toepassingsgebied uit naar alle professionals, waaronder vastgoedmakelaars, architecten, landmeters-experten, enz. Dit is een significante verandering ten opzichte van de vorige regelgeving, die alleen betrekking had op leden van het IPI.
2. Verlenging van de bedenktijd: De bedenktijd voor de consument wordt nu uitgebreid tot 14 kalenderdagen. Dit is een verhoging ten opzichte van de eerdere 7 werkdagen, indien het contract binnen het kantoor van de vastgoedmakelaar werd gesloten, en 14 kalenderdagen indien dit buiten het kantoor werd gesloten.
3. Wijziging van de voorwaarden voor het opstellen van het contract: De vermelding van de datum en het exacte adres van de plaats waar het contract wordt gesloten, hoeft niet langer door de consument met de hand te worden geschreven.
4. Facturatie van kosten voor attesten: Het Besluit staat de vastgoedmakelaar nu expliciet toe kosten in rekening te brengen voor zijn inspanningen met betrekking tot het verkrijgen van attesten, bovenop de kosten van deze attesten.
5. Lijst van vereiste attesten: Een belangrijke verandering is de verplichting voor de vastgoedmakelaar om bij het contract een lijst van vereiste attesten te voegen, waardoor de consument de mogelijkheid krijgt om deze attesten zelf aan te vragen.
6. Opzegtermijn voor onbepaalde duur contracten: In geval van een contract voor onbepaalde duur is de opzegtermijn om het contract te beëindigen nu vastgesteld op maximaal 2 maanden.
7. Opzegtermijn voor stilzwijgend verlengde bepaalde duur contracten: Voor stilzwijgend verlengde bepaalde duur contracten is de opzegtermijn om het contract te beëindigen maximaal 1 maand voor contracten met een oorspronkelijke duur van maximaal 3 maanden, en maximaal 2 maanden voor contracten met een oorspronkelijke duur langer dan 3 maanden.
8. Nieuwe bepaling voor opzegging met variabele vergoeding: Ook is een bepaling voor opzegging geïntroduceerd waarmee de consument het contract voor de toekomst zonder opgaaf van reden kan beëindigen, mits het pand niet binnen 6 maanden na opzegging wordt verkocht of verhuurd. De vergoeding varieert nu, met een maximum van 50% als het contract wordt beëindigd in de eerste 3 maanden en 25% na deze initiële periode.

Wij raden u aan de volledige tekst te raadplegen op de website van het Belgisch Staatsblad voor een diepgaand begrip van deze regelgevende veranderingen. Deze aanpassingen zijn bedoeld om de transparantie te versterken en de algehele ervaring van consumenten op het gebied van vastgoed te verbeteren.